Bevæger man sig et stykke uden for Allingåbro by, er det muligt at træde direkte ind i stenalderen. For selvom vi regner omkring 4000 år tilbage, er det, i Tustrup, stadig muligt at få et indblik i stenaldermenneskernes hverdagsliv.
På dét fredede areal finder man nemlig en jættestue og et par nærliggende runddysser. Jættestuer oprinder fra bondestenalderen og består af store sten der former et kammer som blev brugt som gravsted.
Foto: Arkiv.dk
Ovenpå dette kammer er der placeret en jordhøj, hvor der fra kammeret går en gang ud til højens yderside. Dette ser man også i Tustrup hvor kammeret, der med sine 10 meter, udgør Østjyllands største gravkammer.
De tre stenaldergrave har man haft kendskab til længe, men i 50’erne under en udgravning af stedet, finder man stedets fjerde bygning. Men denne bygning er ikke hvilken som helst bygning.
Foto: Jættestuen i Tustrup
Deres opdagelse viser sig nemlig, at være resterne fra en kultbygning. Denne slags bygninger blev anvendt til kultiske formål, var udført i træ og sten og husede udsøgte samlinger af keramik.
Men kulthuset i Tustrup er keramikken, som var placeret af datidens stenalderbønder, meget forskellig fra den man normalt ser i denne periode.
Foto: Skarpsallingskarret som et eksempel på den slags keramik og lerkar som blev anvendt ved begravelser i jættestuerne
Keramik blev normalt brug som offergaver i forbindelse med begravelser i jættestuer, hvorfor man mener at den fjerde bygning udgør en slags tempel eller kulthus. Dette kulthus brændte engang ned, men store mængder af keramikken overlevede.
De smukke værker af keramik kan i dag findes på Moesgård Museum i Århus, hvor der tilmed er en rekonstruktion af kulthuset. Men vil man gå i stenaldermenneskenes fodspor, vil stendysserne i Tustrup være besøget værd.